Søndag d. 24. juni 2007: Botanique, Bastille, Bøger og et "smut" til Sacré-Coeur

  Vi har kun indtil eftermiddagen til rådighed, inden vi skal hjem, så allerede fra morgenstunden sætter vi kurs mod den lille botaniske have "Jardin des Plantes", som ligger ganske tæt på vores hotel. Her er alt lige fra vinstokke og krydderurter til alverdens blomster og træer. Det mest iøjnefaldende i parken er dog dragen! Jean-Baptiste Lamarck, der var én af de første til at fremsætte evolutions-teorien, synes åbenbart ikke, at drager passer ind i helheden, så han har valgt at vende ryggen til den.

 Dragen er samlet af sammenpressede plastflasker og dåser, og den skaber vild begejstring hos ungerne i parken.


 ... ikke nogen dumme bemærkninger om to drager ....
 Dagsprogrammet er stramt, så vi fortsætter over Seinen via Pont D'Austerlitz og kommer over til den lille kanal, som i tidernes morgen førte vand ind til voldgraven omkring Bastille-fængslet. I kanalen ligger også en del både, som ser ud til at være beboet året rundt.

 I det fjerne kan den 50 meter høje bronzesøjle på Place de la Bastille skimtes. Revolutionen i Paris startede netop ved at Bastillen blev stormet og revet ned d. 14. juli 1789 ... heraf Bastille-dagen.

 

 Ganske tæt på Place de la Bastille ligger "Place des Vosgues", hvor forfatteren Victor Hugo boede en del af sit liv. Allerede i live var Victor Hugo en legende i Paris, og hans bøger var mega-sælgere efter datidens normer.

 Der er mange små pudsige butikker i komplekset. Jeg er fristet af at købe et originalt kunstværk her som kunne gå hen og "Make my Day"!

 Inde i lejligheden er der opstillet originale møbler fra de steder, hvor Victor Hugo boede. Den seng, han døde i, står her også. Mest interessant er næsten alle de foto og avisartikler, som beskriver hans død og begravelse. Det har været en kæmpebegivenhed i 1885, hvor han har fået en begravelse som en kejser ... nu hvor man ikke havde andre kongelige tilbage med hoved på. Fotografiet her er taget ved Panteon under selve begravelsen.

 Her udsigten fra hans lejlighed, Den kinesiske stue og hans spisestue. Ingen tvivl om at manden har været rig på sin tid.
 

 Det sidste, som vi gerne vil se er Sacré-Coeur kirken, som ligger så smukt på toppen af bakkerne i Montmartre. Her er altid samlet mange mennesker, som ikke kun nyder den smukke kirke, men også kan skue ud over Paris, da bakken her er hævet 100 meter over Seinen. Kirken er overraskende ny - indviet i 1919.

 Udsigten er fantastisk. Dette er ikke uden grund "byernes by". Med et hurtigt blik kan man få øje på Centre Pompidou (Beaubourg) med de specielle farvede ventilationsrør på toppen, Notre Dame og Panteon. Det er noget af en gåtur, vi lige har tilbagelagt.

 Montmartre kvarteret omkring Sacré-Coeur er meget farverigt, og her er oceaner af mennesker. Vi skal desværre sætte kursen hjemad nu, så vi skyder mod Notre Dame og starter på at marchere. På vejen kommer vi forbi det store "Foum des Halles" center, hvor der desværre ikke er til til at kigge (og shoppe) i dag.

 Sidste stop på turen er pladsen foran Notre Dame. Vi sætter os ned og hviler benene, og vi betragter de mange detaljer, som kirken har. Det er underligt at tænke sig, at kirken er grundlagt nogenlunde samtidig med København. Den var lang tid undervejs, og blev brugt første gang i 1239, men den stod først færdig i 1345. Det er ikke underligt, at Victor Hugo lod sig inspirere til den uhyggelige historie om klokkeren af denne bygning, men det er pudsigt, at netop denne roman var med til at genskabe interessen for bygningen, så den blev restaureret i midten af 1800-taller i stedet for at blive revet ned.

 Tilbage er kun at hente vores kufferter på hotellet og finde et tog til lufthavnen. Tak til Paris. Byen er et overflødighedshorn af historie, kunst og kultur, som man aldrig kan se sig mæt på.

Retur til Hovedside