Onsdag d. 3. februar 2016                                          RETUR
                                                              
Jungle, vandfald og Pacific Tsunami Museum

Det var igen en smuk morgen, men der var ingen tegn på liv i havet under terrassen, selv om det blev overvåget nøje i kikkerten. Morgenmaden blev som sædvanligt indtaget i det fri, og så blev der sendt postkort til Danmark med Postdanmark’s udmærkede ”Postkortet”-App. Først sent på morgenen var der tegn på liv i havet, og der var ikke megen tvivl om, at det var en stor flok delfiner, som fløj hen over havoverfladen i der fjerne.

 

Vi sad derfor først i bilen ved 10.30-tiden, hvor vi igen kørte mod Hilo. Første stop var ”Akaka Falls State Park”, hvor vi har været før. Her går man en kort runde i tæt regnskov, som er en mur af grønt til alle sider. Bambusskove så tykke som overarme på en jord og betonarbejder og alverdens blomster og planter, som Hanne genkendte som stueplanter pryder ruten, der er lettilgængelig på fine betonstier.

 

 

 

Her er også store overgroede træer, der er ved at blive kvalt af figen-lianer, som vi også har set det i Australien.

Selve Akaka-vandfaldet er 129 meter højt, og det falder smukt ned i en lille sø omringet af en grøn jungle-kløft.

Vi overværede nogle turister fremdrage nissehuer og blive fotograferet – her var helt klart tale om langtidsplanlægning i forhold til årets julehilsen. Vi læste igen de informative skilte om den lille fisk, der troligt KLATRER op ad vandfaldet for at lægge sine æg i roligt vand på toppen. Tal lige om specialisering!

 

Fra vandfaldet er der kun et kvarters kørsel ind til byen Hilo, hvor vi parkerede på hovedgaden lige foran ”Pacific Tsunami Museum”, som tydeligvis er indrettet i en klods af en gammel bank nær havnefronten.

Her lærte vi om de to store tsunamier, som i nyere tid (1946 og 1960) ramte Hawaii og dræbte mange mennesker – dog intet i sammenligning med Thailand/Indonesien-katastrofen i 2004. Der var mange informationer om disse enorme bølgers opståen, og vi kunne se på et kort, at der var 5-6 timers bølgevandring fra Hawaii til Sydamerika, USA og ikke mindst Alaska, hvor 1946-tsunamien opstod efter et gigantisk jordskælv i Anchorage. Der var mange rystende og rørende historier på museet, de fleste dog på den video, som vi så i the Vault Theater. Hvorfor hed teatret det?

 

Jo, simpelthen fordi museet jo ligger i en gammel bank, og deres biograf ligger i pengeskabet, hvor man skal igennem den pansrede dør for at komme ind i biografen. Her så vi film fra Hilo-tsunamierne og hørte om de overlevendes historier, som de selv genfortalte.

Text Box: Nu sker noget utroligt. Den 13. oktober 1999 kommer Glen Murakami fra Californien til museet. Han fortæller sin fars historie om at blive trukket til søs af tsunamien, og han får fremvist billederne. Han kan selvsagt ikke genkende sin far, men det kan være ham. Kun otte dage senere kommer David Cook til museet og fortæller, at han var ombord på et skib, som samlede en dreng op. Da han ser billederne, bekræfter han, at det er ham selv. Efter 53 år dukker familiemedlemmer til denne lille solstrålehistorie op med 8 dages mellemrum, og det kan man jo ikke lade gå upåagtet hen, så der bliver arrangeret en genforening af de to, som billedet til venstre viser.


Text Box: Den mest fascinerende historie om skæbne-tilfælde så vi på tre plakater, der fortalte om en hawaiianske dreng, der blev fanget af tsunamien i 1946 og trukket med ud til havs, hvor han klamrede sig til en dør, indtil en flyver fik øje på ham og kastede en gummibåd ned til ham. Dette reddede ham selvfølgelig ikke, men kort efter fik drengen øje på et skib, der sejlede forbi. Skibet så desværre ikke drengen, men de må have fået radio-ordre om at vende om, for det gjorde de, og på trods af vanskelige forhold tæt på kysten, fik en matros på skibet trukket den lille dreng ombord på skibet – for øvrigt kort efter, at de også havde reddet en ung kvinde. 
Tsunami Museet bliver oprettet i midten af 1990’erne, og i 1998 ankommer et brev fra en sømand, som har været med til at redde en dreng og en ung kvinde. Han vedlægger to foto i brevet. Ingen ved på dette tidspunkt, hvem drengen eller sømanden på fotoerne er. Så langt så godt.
    

Se selv historien her.

 

En anden super-historie var den nyligt ankomne unge lærerinde, som havde aftalt date med en ung herre den aften, hvor tsunamien ramte Hilo. Også lærerinden blev trukket til havs og klamrede sig til noget vraggods i mange timer. En eftersøgningsbåd finder hende langt om længe, og det er hendes mandlige ”date”, der trækker hende ombord. Det siger sig selv, at de blev gift og levede et langt liv sammen.

 

Det var nu en ganske kort gåtur hen til ”Farmer’s Market”, hvor vi havde planlagt at købe frugt og grønt. Det var helt tydeligt lokale, som solgte deres egen avl, og det var hyggeligt og uden nogen form for råben og hiven i folk, som man er vant til fra Afrika og de arabiske lande.

 

Her var heller ikke diskussion om priserne. Alle var f.eks. enige om, at en moden ananas kostede 3,5 dollar! En kinesisk udseende ung kvinde lokkede os til at spise en ”Dragon’s Eyeball”, der efter at man har piller den tynde, hårde brune skal af ligner en rundt klar drue med en sort sten i midten – derfor sammenligningen med et øjeæble.

http://www.seriouseats.com/images/20080714longan.jpg  http://www.ottawacitizen.com/life/cms/binary/8133075.jpg?size=640x420

Den smagte som en vanille-drue, så vi købte en pose til 3 dollar.

 

Nu gik turen videre til den Mall, som ligger lige ved siden af Hilo’s lufthavn, hvor vi havde spottet en ”Sears” og en ”Macy’s”, som plejer at have godt tøj. Efter 1½ time måtte vi dog konstatere, at det alt sammen var dyrt kunststof, så ingen bomuldstrøjer denne gang. Vi rundede kort Walmart og fik morgenmad og aftensmad til de næste to dage.

 

Det var den sædvanlige to-timers-tur tiltage til huset, hvor der igen var fred og idyl og absolut ingen hvaler eller delfiner ude i havet, men det blev alligevel sent, inden vi havde badet i det store kar på terrassen og spist aftensmad. Det var helt stjerneklart, så det gav mulighed for at lave en video af stjernerne, når vi nu har besluttet, at vi ikke tager til Mauna Kea og se på stjerner på denne tur, da vi stadig husker den meget hårde nedkørsel fra bjerget midt om natten – det har vi ikke lyst til igen.

 

Til Toppen                                                                                Hop til forrige dag        Hop til næste dag