Tirsdag d. 17. juli 2012.                                                    RETUR

Undervands-ballet i mørket midt på Stillehavet.

Der var almindelig feriestemning, så vi spiste sen - men stor - morgenmad efter at have nydt kaffe og te på altanen indtil alle var vågne.

Aftalen ved morgenmaden blev, at vi ville satse på dykning med Manta Rays (store rokker) i aften, på trods af at Hanne og jeg var lidt bekymrede over at skulle svømme midt i Stillehavet midt om natten. Signe søgte efter muligheder på nettet, men første ledige tur var fredag, så hun endte med at gå ned i hotellets reception for at få råd og vejledning af de hjælpsomme guider. Hun smilede bredt, da hun kom op igen. "Vi skal afsted i aften for kun 338$", jublede hun, og det var faktisk 100$ billigere end det, som var blevet fundet på nettet. Jeg traskede ned til Nikki, der var meget begejstret over vores valg af udflugtsmål. Jeg betalte og fik samtidig lidt rådgivning omkring stjernekigning fra toppen af Mauna Loa-bjerget, som vi helt klart skal op til senere på ugen.

Det lykkedes os nu endelig at komme ned til hotellets pøl, hvor vi flød frem til ved 15-tiden, mens vi badede, læste og slappede i skyggen.

Her er det endnu kun Signe og Marie, der er kommet i vandet.

Lidt over 16 tog vi afted til Honokõhau Harbour, hvor vi var ca. en halv timer efter, så det var ret tæt på hotellet. Efter at have skiftet til badetøj på fiskeklubbens toilet, fandt vi ved hjælp af en lokal bådejer Torpedo Tours-båden, der stadig var ubemandet. En ung mand dukkede op og sagde, at vi først gik ombord kl. 17.30, så den næste halve time gik med at studere de lokale fiskere partere en stor gul-finnet tun, som en turist havde fået fra deres store hvide motorbåd som dagens fangst.


Turisten fik udleveret et stykke tun på størrelse med en lille oksemørbrad, og så sagde han pænt farvel og tak. Resten af tunen blev skåret i lækre, flotte stykker, som omhyggeligt blev pakket ned i poser og lagt på is. De lokale omkringliggende både fik også udleveret tun-stykker, og besætningen på vores båd fik hovedet og det pillede skelet i en plasticbøtte - man ville nok lave tun-suppe.

Efter denne fremragende og gratis underholdning ankom fem ekstra gæster, og så var vi klar til at sejle ud. Vi kravlede frem i stævnen sammen med skibshunden Scout, der med usædvanlig stor sikkerhed løb frem og tilbage mellem stævn og agter på det smalle udhæng - og båden var i høj fart og gyngede.

Fremme ved dykke-stedet ventede ti andre både allerede, så dette var nok samlingsstedet for de store fisk.

Vi fik lov til at snorkle en halv time, inden solen gik ned, men det var ret begrænset, hvad der var at se på i det 10 meter dybe, men meget klare vand kun 50 meter fra klippekysten.



Vi kom op igen og så solnedgangen fra skibet. Vi fik nu våddragter på, og sammen med snorklerne gik Hanne og jeg om til stævnen, mens de tre piger, der skulle dykke - heriblandt Signe og Marie - blev tilbage agter for at få instruktioner. Vi fik en kort forklaring om, at dette er det eneste sted i verden, hvor man kan se disse tre meter rolige kæmper, der cirkler rundt i vandet med åbne gab for at indfange små krebsdyr. Lyset under vores medbragte surfbræt og dykkernes lys på bunden, ville tiltrække krebsene, og så ville Manta'erne komme af sig selv. Alle Manta Rays har et unikt mønster på den hvide bug, og derfor var de også navngivet. Nogle af dem - f.eks. Lefty - har været her i over 30 år! Vores vejledere efterspurgte en god svømmer, og da jeg var klart den største af deltagerne, tabte jeg - og jeg er IKKE en god svømmer.

Kort efter lå vi vandet og flød - denne gang meget bedre flydende en sidst pga. vores våddragter. Det var mørkt, men allerede nu kunne vi se de store Manta Rays i det oplyste vand. Jeg lagde mig for enden af surfbrættet, vores vejleder i spidsen, og så lå der tre på slæb i hver side. "Go" råbte vejlederen, og så var det ellers bare at mase på med svømmefinnerne og flytte alle folk, hvor vejlederen styrede os hen. Det var sgu hårdt! Da jeg fik pusten tilbage, var jeg lige ved at tabe den igen - nu startede nemlig den mest fantastiske vand-ballet, hvor de kæmpestore fisk cirklede rundt i loops med vidt åbne tandløse gab lige under os. Nogle gange cirklede de flere samtidigt, og deres loop udvidede sig for effektivt at filtrere den hvide "sne" i vandet, som var den krebse-plankton, som rokkerne spiste. Sidste loop i hvert "angreb" var så højt oppe i vandet, at vi kunne strække hænderne ud og røre ved kæmperne,men det var vi instrueret om absolut ikke at gøre. Vores svømmefinner stødte hele tiden på noget, men langt de fleste gange var det heldigvis andre snorklere, der stort set dækkede loftet over dette teater, hvor den mest fascinerende forestilling blev opført.

Lige ved siden af mig lå en franskmand, der det meste af tiden skreb begejstrede udråb til sine venner. "Attention - attention!" Altså! Hans ven kunne jo nok selv se dette uden hans støj. Franskmanden holdt stort set hele tiden et videokamera under vandet, og det må have givet ham nogle helt fantastiske optagelser.
På bunden sad dykkere over alt med lygter og lyste op, så man fik en fornemmelse af at svæve over en storby, hvor gigantiske fugle holdt svæve-konkurrence. Store mængder bobler steg til vejrs og kildede os på kroppen.

Marie til venstre - Signe til højre ... og Manta Rays lige hen over dem.

Endnu et billede taget fra bunden. Se de mange bare ben på snorklerne i overfladen omkring de lysende surfboards. Tilhøjre flere dykkere på bunden og mindst 4 Manta Rays.

Vi måtte flytte os et par gange, så når råbet "Lars! Go Brother! Give us a push!" lød, så var det bare om at starte propellerne. Det sidste kvarter af den fantastiske time lå vi stille over mindst 10 cirklende fisk med dykkere lige under os - et helt eventyrligt og uvirkeligt syn - vi vil nok aldrig opleve noget lignende igen. Da det sidste "Go Brother" lød, var jeg ved at få krampe efter at have ligget stille så længe, men det lykkedes da at få alle tilbage til vores båd. Hold da op! Udmattede og i en rus af begejstring  kravlede vi ombrod og fik skrællet våddragten af de sitrende ben.

Nu blev det sat et rasende tempo på båden i mørket, og Scout løb stadig rundt på den smalle afsats på båden i mørket. Var den faldet overbord, så var det næppe blevet opdaget. Inden vi gik i land, aftalte Signe en ny tur torsdag formiddag med to dyk.
På vej ud fra havneparkeringen spottede jeg min råbende franske ven, så jeg standsede og spurgte ham, om man måske kunne få lidt af hans video. Han lovede at sende en DVD ... det må så være hele filmen. Fantastisk, hvis det lykkes. (Og det gjorde det skam - tre uger efter hjemkomsten ankom en DVD) Pigen, der var med den franske herres ven, havde dykket med Signe, og hun lovede at sende video af Signe med. Vi lovede at sende Signes billeder retur.

Vi rundede Safeways supermarkedet på vejen hjem og købte uanede mængder af suppe og brød til at varme os på. Hanne havde fået et rabatkort, sidste gang vi var her. Regningen lød på 115$, men beløbet talte langsomt ned til 84$, da vi kørte rabatkortet gennem kortlæseren. En meget effektiv måde at illustrere rabatten på.

Klokken blev igen over 22, før vi spiste, og dagens øl blev indtaget ved spisebordet efter maden, mens vi genoplevede turen på Signes PC-skærm med hendes mange flotte undervandsfoto.

Sikken oplevelse! Totalt møre tørnede vi ind efter midnat.

Og har du en god Internetforbindelse, så se lige denne filmstump, som Signe tog. Én af de store Manta Rays er så tæt på Marie, at hun må trække armen til sig, for ikke at støde til fisken. <Tryk her for at se filmen>

Retur til toppen.