Onsdag d. 5. august 2009.                     RETUR

Verden stejleste gade ... og mest fotograferede bro?

 Der var rigelig med plads til morgenmaden, så uden ventetid eller forsinkelser strøg vi af sted mod San Francisco. Dog kom vi forbi Wall*Mart igen, og her blev lige købt et par T-shirts til Morfars fødselsdag.

 Ved 11.30-tiden dukkede Golden Gate op, og vi drejede af før broen, hvor National Park Service har en park, som vi aldrig har været i. Wow! Her er forståeligt nok masser af mennesker, for udsigten over broen og byen er perfekt. Specielt da al tåge og skyer er væk nu, så der er frit udsyn. Vi fotograferede vildt, og vi skulle lige til at gå, da fire jetjagere dukkede op og begyndte at lave formationsflyvning lavt over broen, mens de trak hvide, røde og blå røgstriber bag sig - farverne i USA's flag - HERLIGT!


 Dette forlænger opholdet i hvert fald en halv time. Et mindre fly kaster folk ud i faldskærme over byen. Hvad sker der i dag? Der bliver også tid til at fotografere Alcatraz-fængslet og alle de små og store skibe, og vi ser tydeligt enorme strømhvirvler  i vandet under broen som bevis på, at dette vand er livsfarligt at svømme i, hvis man i sin tid forsøgte at flygte fra Alcatraz.

 Vi kører videre ind i parken, som følger klippekysten, så overblikket over broen bliver kun bedre, mens byen forsvinder i baggrunden.

Vi stopper og nyder udsigterne. Vi forsøger at finde parkens Visitors Centre, men kommer i stedet ned ad en vej, hvor nogle små hjorte forvilder sig ind på vejen. Da vi ikke lige finder Centret, søger vi i stedet mod det fjerneste punkt i parken, hvor der tidligere var en militærbase med store kanoner skjult i beton-bunkere. Kanonerne pegede ud over Stillehavet i tilfælde af, at Japanerne skulle komme helt over til USA's fastlandskyst. Kun bunkerne er tilbage nu, men et fyrtårn helt ude på spidsen af halvøen er stadig aktivt. Vi kan ikke komme derud, da området er afspærret for at sikre fred for alle sælerne, som holder til i området.

 Vi kan se en del af dem, der ligger og soler sig på klipperne ude i vandet, mens broen og San Francisco ligger flot i baggrunden. På den modsatte side af stien kan vi se ud over Stillehavet, og enorme skibe dukker op i horisonten. På vej tilbage til bilen kommer skyerne igen så lavt ind, at toppen af broen forsvinder, mens et par af disse enorme containerskibe langsomt klemmer sig ind under broen.

 Nu skal vi over broen, hvor trafikken står næsten stille, da alle skal igennem betalingsanlægget på by-siden. Det er dog ret effektivt, så vi er hurtigt igennem på vej 101, som er kystvejen vi har kørt på adskillige gange tidligere år. Vej 101 går direkte over i gaden "Lombard", som er kendt for at være verdens mest snoede og stejle gade. Det MÅ vi selvfølgelig prøve, mens vi stadig har bil, så vi fortsætter lige ud hele vejen. Vejen er lige det første stykke, men stigningen er helt grotesk.

 Vi er langt fra de eneste turister, der skal prøve dette, så der er en kø op ad gaden, som skråner 30 grader. Kvinden i bilen foran os har absolut aldrig hørt om at bruge håndbremsen i forbindelse med start på skrå vej, så hun ruller faretruende baglæns 3-4 gange, hvor vi skal et par meter frem i køen. Heldigvis holdt jeg meget god afstand til hende, men vi kan forestille os, at der bliver smadret mange lygteglas her. (Hvilket er underligt, da biler med automatgear ikke burde trille baglæns!)
 Helt oppe på toppen begynder nedturen ad en lige så stejl tur, men nu snor vejen sig helt grotesk. Her er ensrettet og SORT af turister, som står og fotograferer bilerne - ligesom vi selv har gjort, da vi var her sidst.

 Bilen klarede prøvelserne med bravur, og vi kører nu videre ad mere flade gader, som alle har "fuldt stop fra 4 sider" eller lyskryds, så vi kommer nemt frem. Vi bliver dog presset af en kabelsporvogn, som kører i den gade, hvor vores hotel ligger, så dem lærer man hurtigt at holde øje med i sidespejlet.

 Hanne springer ud ved hotellet, mens jeg parkerer i modsatte side. Vi kan holde lige foran hotellet, hvis jeg bliver ved bilen, så Hanne får æren af at slæbe alle kufferter op til vores værelse - i tre omgange. Imens siger jeg pænt farvel til bilen, som får et lille velkomst-trut af brandvæsenet i San Francisco.
 Vi kan aflevere bilen tæt på hotellet hos Hertz, og de opdagede ikke at det lille positionslys var knust - så det gjorde vi selv opmærksom på. Den unge mand bag skranken var vildt imponeret over, at vi har kørt 5140 miles - svarende til 8224 kilometer - også selv om vi har brugt 5 uger. Vi fortalte ham ikke, at bilen faktisk stod stille i 4 dage i Yellowstone!
 Vi går tilbage til hotellet, og selv om solen skinner, halvfryser jeg i korte bukser og T-shirt. San Francisco er berømt for sit kølige klima i det eller varme Californien. Netop kontrasten mellem varme og kulde skaber så ofte tåge over Golden Gate og byen.

 Vores værelse på hotellet er meget lille men ellers helt perfekt. Et lille vindue i hjørnet af lokalet er presset ind mellem to lodrette mure på dette og det modstående hus, og netop nu kommer en solstråle ind - men vi er også på 8. etage - toppen af hotellet, så dette må være et værelse med "sky-kig". Hotellets guide anbefalede den lokale "Foley's Irish Pub", så der sidder vi 5 minutter efter i en stor pub fyldt af talende mennesker. Sikke en støj! Endnu en flot Bloddy Mary dukker op, og vi bestiller Cottage Pie med efterfølgende Irish Coffee ... så bliver det vel ikke mere engelsk/irsk.

 På vej tilbage til hotellet køber vi Samuel Adams øl, til den dobbelte pris af, hvad vi tidligere har betalt - vi er tydeligvis i turist-område. Vi afslutter dagen med at se dagens mange foto fra Golden Gate og San Franciscos vanvittige gader.

Retur til toppen.