Fredag d. 1. Maj 2009.                                      RETUR

London Øjet ... ser det hele fra oven.

 Alt var som det skulle være - vi spiste morgenmad ved det bord, som "vi plejer". Morgenmaden i kælderlokalet på Hotel La Place er meget fin, så vi blev godt rustet til endnu en lang dag på farten.

 Det lille restaurationslokale er spækket med spejle, så det er muligt at fotografere hele lokalet inkl. fotograf og betjening på én gang.

 Dagens første mål blev hurtigt nået med Undergrunden. Vi steg ud på Waterloo og fik straks øje på "London Eye", som er et pariserhjul bygget i anledning af millenium-skiftet og hovedsagligt sponseret af British Airways. Hanne og Bo havde prøvet det før, men de ville hellere end gerne prøve det igen. Køerne var allerede pænt lange lidt i elleve, men til vores store overraskelse, har briterne virkelig styr på deres kø-systemer. 15 kasser betjener én lang kø, så det er hamrende effektivt. Vi oplever senere det samme system i flere supermarkeder, så den danske sport med at springe fra kø til kø ikke er mulig - det kunne vi godt bruge herhjemme.

 På afstand virker hjulet ikke så stort, men når man kommer tættere på og indser, at hver kabine kan rumme 20-30 personer, så forstår man, hvor stort det er. Hver kabine vejer 10 tons! Det tager en halv time at tage en omgang - og hjulet holder aldrig stillle, så man stiger af og på "i farten". 800 besøgende kommer med rundt på hver omgang, og hvert år tager 3½ million turister turen. På toppen er du 135 meter oppe i luften, og man kan på en god dag se op til 25 km. væk - helt til Windsor Castle. Imponerende tal ... men også en helt fantastisk udsigt.
 Kameraerne gløder, mens man umærkeligt skifter position fra at hænge under metalkonstruktionen, indtil man efter et kvarter balancerer oven på den, og hermed har fri udsigt over London, og ikke mindst Big Ben og Parliament på den modsatte bred af Themsen. Man ser London gennem nye øjne ... London Eye er et velvalgt navn.

 

 Lige til højre for tårnet til Parliament kan man skimte det gamle Battersea kulkraftværk, som nu er mest kendt for at være brugt til Pink Floyd albumomslaget til "Animals" ... anede ikke at det så så centralt i London. Det er for øvrigt europas største murstensbygning, ubenyttet, fredet ... og på listen over de 100 mest truede bygninger pga. dens forfaldne tilstand!

 

 

Fine skud man kan få af Big Ben og Westminster Abbey fra toppen af London.


 Efter turen i højderne fortsætter vi med at slentre ned langs Themsen på den sydlige side. Pludselig er vi omringet af syngende mennesker overalt. Der står små kor på trapperne, og en masse tilskuere på udsigtsbalkonnen til venstre. Det viser sig at en stor korfestival starter netop nu. Få meter længere fremme passerer vi under en bro, som er tilholdssted for et stort antikvar-bogmarked. Her gør vi holdt - og ender med at købe et par bøger.


 Der er rigeligt med underholdning på denne strækning af Themsen. Der er opstillet fantastiske naturfoto fra Polen, der er sandbygning langs floden, og på den modsatte side troner St. Pauls Cathedral og "agurken" omringet af en skov af kraner. Byggekrisen har åbenbart ikke ramt her endnu.



 ENDELIG når vi til den oase, vi har søgt efter - og fortjent. På Doggett's finder vi et sted i solen, og dagens første og bedste fadøl hældes indenbords. Faktisk sidder vi så godt, at vi efter at have fået serveret shepherd's pie tager endnu en øl og diskuterer, om vi skal blive siddende her resten af dagen.

 Vi drager dog videre, og når snart til "Millenium Bridge" ud for Tate Museum, som fører os tilbage til den nordlige side af Themsen og direkte over til St. Paul's Cathedral.

 Nu tager vi tilbage til centrum og gør "The Strand"-gaden hvor Lord Nielson dukker op på toppen af sin søjle på Trafalgar Square. Det maritime fortsætter ned langs "The Mall", hvor man passerer "The Old Admiralty Blogs" med masser af statuer af søfolk - og selv lygtepælene har maritimt præg.

 The Mall fører op til Buckingham Palace, men det er meget varmt og vi søger i stedet ind i St. James's Park, hvorfra man også skulle kunne se slottet hen over den langstrakte sø i parken. Det viser sig desværre at være en skuffelse, da søen er stort set tom pga. renovation af anlægget. I stedet fodrer vi egern og ser på de mange ænder, som har ællinger. Vi er ikke alene om denne oase i byen. Det er fredag aften, og folk begynder at holde week-end.

 Vi søger nu tilbage til hotellet og slapper lidt, inden vi indtager "The Real Greek", som ikke havde bryllupsgæster i dag. Maden er spændende og lækker, og vi kan sidde længe og kombinere forskellige dips med fladbrøg - og øl.

 På trods af dagens tilbagelagte strækning kunne vi godt gå lidt længere efter maden og finde hen til en af de lokale pubs, hvor dagens blev afsluttet, mens vi studerede de lokale - og de studerede os. Vi blev i hvert fald udspurgt om, hvor vi kom fra. Og så var det jo ikke helt afslutningen på dagen, for vi "plejer" jo at få en øl i suitens sofa hos Hanne og Bo. Bo var slet ikke træt ... faktisk kunne han nå at optræde TRE steder på samme billede i suiten.
Men SÅ var vi også trætte!