Mandag d. 21. juli 2008: Oh Happy Day ... in Hot Savannah.

 Der var kun morgenmad til klokken 9 på motellet, så vi måtte lidt tidligt op. Det er en helt typisk tag-selv motel-morgenmad. Her er kaffe, juice fra en maskine, yoghurter i små bægre og de sædvanlige cirkelformede boller "bagels", som kan halveres og ristes i en toaster.

 Morgenmaden blev indtaget i sofaen i en fuldstændig tom reception, og så var vi af sted allerede 9.30 - det er rekord! Vi har kun kørt i 5 minutter, da pigerne får øje på en Wahlgreens, som skulle være USA's svar på Matas, så det vil de gerne se. Det er meget stort og udvalget af alle slags piller og dulle-grej er enormt. Ifølge Signe er det hele også meget billigt - og efter 1½ år i Matas, så må hun jo vide det. 200$ gladere om munden køber vi kaffe, siger farvel til Florida og sætter kurs mod Savannah i delstaten Georgia.
 Det er en endeløs tur, der kun skulle have varet 2-3 timer, men et meget langt vejarbejde, hvor vi snegler os af sted i gå-tempo og enorme mængder af container-trucks, der mener, at de har ret til at ligge side-om-side om blokere den to-sporde vej, gør det til en meget træls tur. Vi har simpelthen flimrende orange kegler på nethinden fra en endeløs afmærkning for vejarbejdet, da vi endelig når frem til hotellet. Det gjorde det heller ikke bedre, at vi kørte forkert et par gange i motorvejsudfletningerne omkring Savannah, så vi flere gange endte i nogle villakvarterer med smalle veje og meget gamle træer, som dækkede vejen fra begge sider. Ganske hyggeligt - men vi havde ikke lige lyst til at studere det lige nu.

 Det er simpelthen tropisk i solen. Vi gætter på, at det er over 40 grader i skyggen. Vi prøver at komme ind på hotellet kl. 14, så vi kan få en tur i pølen, men det er en time før officiel check-in tid, så de er ikke færdige med vores værelser. I stedet kører vi ind mod centrum og finder efter nogen søgning en parkeringsplads. Det er smeltende varmt at gå i byen, men den er meget hyggelig med mange grønne pladser, der bryder de krydsende gader i centrum af den gamle by, der kaldes "Historic Savannah".


 Vi gemmer os i skyggen under træerne og kigger på de fine gamle huse. Vi er helt sikkert i hjertet af sydstaterne nu. Flotte og velholdte gamle træhuse med karnapper og verandaer, men også store majestætiske huse med guld på kuplerne. Savannah kæmper med Charleston om at være den smukkeste by i syden. Byen er grundlagt i 1733, og den skulle være den første by i USA, hvor man har forsøgt sig med byplanlægning. Det har netop udmøntet sig i de mange små grønne pladser, som gør at man ikke bare kan køre lige igennem gaderne.

 Nede ved Savannah-floden har man restaureret de gamle pakhuse og lavet en fin promenade langs kajen med træer, der står i fuldt flor med smukke lyserøde blomster. Her er stadig brosten på gaden og gamle broer forbinder pakhusene med hinanden i første sals højde, så man nemmere har kunnet fragte gods rundt på området i gamle dage, hvor denne del af havnen summede af liv fra mange lastskibe. Nu er her kun turister, og skibene er en del hjuldampere, som fragter turisterne op og ned ad floden. Vi har også planlagt at skulle ud at sejle, men ikke for at nyde udsigten.

 Her ligger nemlig også en floddamper, som tilbyder gospel-sang med middag og sejltur hver mandag aften. Vi havde håbet på at høre gospel i New York, men det kunne ikke lade sig gøre, så derfor er turen timet til, at vi er i Savannah mandag. Vi køber billetter til aftenens tur, og skynder os tilbage til bilens aircondition. Vi har alle sammen tømt vores vandflaske på den korte tur i heden, og da vi når til bilen, er vi nødt til at starte for AC'en et par minutter, inden vi kan holde ud at stige ind i den pga. varmen.

 Tilbage på hotellet er de stadig ikke sikre på, at vores værelser er klar, men klokken er nu 16, så vi kommer heldigvis ind. Det er flotte værelser med en gigantisk TV-fladskærm på væggen. Vi skynder os ned til pølen, hvor vi gemmer os i skyggen mellem de meget korte ture i det mere end lunkne pool-vand. Det er ikke i vandet, at vi bliver kølet. Men det hjælper dog at sidde våd i skyggen!
 Efter badeturen er vi friske til at tage pænere tøj på inkl. lange bukser. Vi finder let en parkeringsplads, men nu kender vi jo også området, så vi er ved båden kl. 18, hvor der åbnes for landgangen. På vej ind bliver vi fotograferet, og vi stiller pligtskyldigt op, selv om vi aldrig plejer at købe disse billeder.

 Lidt overraskende for os, er båden propfyldt 10 minutter efter. Man sidder ikke bare tilfældigt, men får tildelt pladser ved nummererede borde, så der er styr på det. Vi er heldige at få et bord helt oppe ved scenen. Kaptajnen fortæller os om aftenens tur, som lige runder Bahamas ... påstår han.

 Klokken 19 lægger vi fra, og begynder en tur op ad floden, hvor kolossale container-skibe passerer os. Det er ikke underligt, at vi ser så mange lastbiler med containere på vejene her omkring, for det må kræve fantastisk mange biler, at få disse bjerge af containere fragtet til og fra havnen her. Det er noget af en kontrast at sejle på en gammel hjuldamper. Man føler sig noget lille på et skib, der ikke er meget større end én container.


 

 Nu dukker "Reverent John" op i skikkelse af en lille kraftig sort herre. Han beder bordbøn med sit kor bestående af af store sorte kvinder og en enkelt ældre herre bag sig. De begynder at synge og lægger hårdt ud med "Oh Happy Day", som vi kender så godt fra den danske film af samme navn. Det er pga. denne film om gospel-musik, at vi alle havde lyst til at prøve at deltage i sådan en aften her. (Tryk på linket og lyt!)


 Det er aldeles fremragende. Den glæde, som sangerne udstråler, er smittende. Mens folk henter mad, skruer koret tempoet op, og til sidst hopper "the reverent" i rasende tempo rundt med små hop og stive ben som en gummibold i takt til musikken, mens han synger og koret bakker ham op. Det er forrygende! Klokken 20 er der pause i musikken, og man kan gå op på damperens top og studere floden og byen. Jeg bliver tilbage og passer på diverse tasker, mens pigerne nyder udsigten. Det lykkes dem at se små delfiner i floden!

 Anden halvdel af musikken er også fin og byder på bla. "When the Saints go Marching In" og en flot solosang af den unge mand ved klaveret. Alle i koret krammer nu med alle - også os. Lidt efter kl. 21 er vi tilbage på kajen, hvor det nu er næsten mørkt. På vej fra båden ser vi vores billede, og da det faktisk er ganske godt, køber vi det - vi har ikke så mange foto af os alle 4. Her er masser af liv på kajen, optræden langs floden og mange mennesker, der kigger på - og det er stadig meget varmt. Vi invaderer en slikbutik og køber store mængder af Jelly Beans, som er typisk amerikansk sukker-slik.

 På vej tilbage mod bilen ser vi et helt utroligt træ, som er fyldt med noget mos-lignende stads. Det ser endnu mere underligt ud, fordi trafiklyset giver det et surrealistisk rød-gult lys. Herefter er det direkte hjem i seng. Vi har en lang køretur foran os i morgen.

Retur til USA side