Tirsdag d. 15 juli 2008: Nu skal vi dykke ... næh ... til Key West!

 Pigerne sov længe, mens vi nød stilheden og drak kaffe på verandaen med udsigt over sand, vand og palmer. Ren tropeidyl! Hanne ringede til Jyske Bank, og den rare dame var ALT for forstående overfor hendes problem med, at VISA-kortet bliver afvist. Det er ellers en fin ordning, at jeg skal betale for alt ... det begrænser ligesom udgifterne lidt ... fnis! Her var tale om virkelig kvinde-til-kvinde forståelse, så bankdamen ringede tilbage efter at have kontaktet PBS. Det viste sig, at man "kun" kan købe for 20.000 kroner pr. måned, og da alle hotellerne var bestilt kort før afrejsen, var beløbet faktisk brugt, inden vi ankom til USA.

 Vores hvide benzin-sluger - og pigerne på dækket på første sal.

Omeletter, amerikanske pandekager og råstegte kartofler. Så var alle mere end mætte!

 Morgenmaden var herlige omeletter på Little Italy ved siden af hotellet, men så var klokken også blevet 11, før vi kørte mod John Pennecamp State Coral Park, hvor vi håbede på at kunne snorkle. Vi ankom præcis for sent til en båd-afgang, og næste tur var 14.45, så vi skulle fordrive 2½ time på stranden. Vi lejede svømmefødder og snorklede lidt fra stranden, men vandet var temmelig pløret.

 Her var ellers mange fisk og kanoner fra et spansk skib på havbunden. Det var dog arrangeret til ære for turisterne, for skibet var sunket en del længere ude i havet, men der blev da lejlighed til at afprøve det nye digital-undervandskamera fra Aldi.

 På stranden pilede en masse Chip & Chap'er rundt omkring os i håb om at kunne hugge noget spiseligt fra os. Det buldrede hele tiden i det fjerne, men det virkede som om, at skyerne holdt sig på afstand.

20 minutter før vores afgang, gik vi over til køen ved vores båd. Kaptajnen råbte ud over forsamlingen, at det i dag KUN var for søstærke folk og gode svømmere, da uvejret var på vej, bølgerne var ½ meter høje, og strømmen var kraftig. Alle var velkomne til at fortryde nu. Vi stod lynhurtigt forrest i køen til retur-penge, og fik uden problemer alt refunderet. Vi reserverede i stedet en tur til i morgen klokken 9 - så vi skal allerede være her 8.15 ... det er surt.


 Nogen slukkede for lyset. Vi har ALDRIG set så sorte skyer.

 Der er IKKE matteret glas i bagruden - det regner vildt voldsomt. Her to turister på eget bagsæde!

 Nu besluttede vi, at vi tage hele turen ud til Key West. Hvis vi skulle snorkle i morgen, kunne vi ikke også nå helt ud til Key West, så det måtte blive i dag. Vi var kun lige nået ud af parken, da uvejret var over os, og regnen piskede ned. Flotte lyn gik direkte i vandet - GODT AT VI IKKE SAD PÅ BÅDEN NU! På vej tilbage mod hotellet holdt vi ind et par gange og fotograferede Henry Flagglers gamle broer ved siden af de nye dele. Dette er "The Overseas Highway"  med nummeret US-1. Den oprindelige bro blev bygget fra 1905 til 1912 af tog-kongen Flaggler, og over 700 mænd blev dræbt under arbejdet! Dele af denne bro styrtede sammen under en orkan i 1935, så den er delvist erstattet af nye broer. Her er i alt 43 broer, og den længste er "The Seven Mile Bridge" på 11 km. Et totalt vanvittigt projekt.

Vi købte morgenmad i en butik ved siden af hotellet, så vi hurtigt kan komme af sted til snorkling i morgen tidlig. Efter at have smidt vores våde badetøj, fortsatte vi mod Key West. Det var egentlig en ret kedelig tur over de mange broer og øer, som tog næsten to timer.

 Key West er relativ stor. Vi søgte hurtigt ind i det gamle kvarter og parkerede. Her er enorm hyggeligt med gamle træhuse med verandaer, masser af grønt, og mange træer med røde og violette blomster. Flot og absolut hele turen værd. Det kræver en hel del billeder:


 Skønne, farverige træhuse. "DIXIE" ...vi er vel i sydstaterne!
 

 Træ-udskæringer og palmer. Skønne detaljer over alt.

 Fantastiske træer og buske med nærmest selvlysende blomster.
 

 Veranda med gyngestol. Så kan det ikke blive mere idyllisk.

 Det må vist være til ære for kameraet!
 

 Man skal næsten have en machete for at komme frem på fortovene.

 Thjaee! Palmerne har nok været her før stakittet!
 

Stor fædrelands- og lokal-patriotisme: Både "Conch-flaget" og "Stars & Stripes"
Vi nåede lige at blive guidet af en lokal, så vi kunne se Key West' kirkegård. Vi var der 18.50, og havde kun 10 minutter til porten blev lukket. Vi havde hørt, at der skulle være en del morsomme gravsten, men vi fandt ingen på den korte tid. Billedet til højre har jeg fundet på nettet. Det er ifølge historien sat over en stor hypokonder - som endelig fik ret.

Nogle af gravene var rene ruiner - faktisk har vi aldrig set en så rodet kirkegård.  Det kan være resultatet af orkanernes hærgen.

Her var også et mindemærke for de mange søfolk, som blev dræbt på USS Maine ved Cuba - kun 150 km. syd for Key West.

 I januar 1898 blev USS Maine sendt til Havanna på Cuba for at beskytte amerikanske interesser på et tidspunkt, hvor der var opstand og uro på øen. Om aftenen den 15. februar indtraf der en voldsom eksplosion på USS Maine, da hovedparten af skibet krudtbeholdning sprang i luften. Den forreste tredjedel af skibet blev sprængt bort og resten sank hurtigt. Som følge af eksplosionen døde 224 mænd. Kaptajnen og de fleste officerer overlevede dog, da de opholdt sig i agterskibet. Eksplosionen blev således tilskrevet det spanske styre på Cuba, og den blev en udløser for den spansk-amerikanske krig i april 1898 under mottoet: "Remember the Maine! To hell with Spain!". Mange efterfølgende undersøgelser har sået tvivl om grunden til eksplosionen, så måske var dette endnu en krig, som blev startet på et tvivlsomt grundlag.

 Udenfor kirkegården så vi restauranten "Mangia Mangia", som vi overvejede at vende tilbage til og spise pasta. efter at have vekslet flere mønter og fodret parkometeret igen, gik vi en tur til Mallory Square og havnen, som er det egentlige samlingspunkt på Key West, hvorfra man "bare skal" se solnedgangen.

 På vejen kom vi forbi endnu flere af de typiske huse, og vi så en del af de store "banyan"-træer, som vi også havde set i Afrika.
 
 Her sluttede US-1. Bemærk teksten "Mile 0" på det grønne skilt. Hele vejen ud til Key West er der markeringer med "Mile x", som angiver afstanden til præcis dette punkt. Faktisk er mange adresser på de mindste øer simpelthen afstanden og øens navn, f.eks. er "MM 102.5 Key Largo" John Pennecamp Coral Reef State Park.

 Mallory Square var absolut meget livligt ... grænsende til gedemarked, så vi foretrak absolut de hyggelige veje i de maleriske kvarterer i byen.


 Der var ikke megen solnedgang denne aften, men vi satte os alligevel og betragtede udsigten fra havnekajen. Lige ved siden af vejede de tre flag, som alle hører til Key West: Fra venstre er det "The Conch Republic", som er Key West' eget flag fra de få timer d. 23. april 1982, hvor nogle morsomme mennesker erklærede Key West uafhængig fra USA. Til højre er det Florida's flag.

Da det var ved at blive mørkt tog vi bilen tilbage til den udvalgte restaurant, hvor alle fik lækker laks med pasta. Her var heldigvis så få mennesker, at vi uden problemer fik betjeningen til at slukke for ventilations-orkanen.
http://www.mangia-mangia.com/

 Den kvindelige tjener spurgte uopfordret, om vi var danskere, da hun havde en dansk bekendt og kunne genkende brokkerne. Så fik vi en hyggelig snak med hende.

 Efter maden måtte vi lige køre forbi Hemingways hus, så vi kunne sige, at vi havde set det. Der var mange "Hemingway-referencer" i byen, og var vi kommet en uge senere, så kunne vi have overværet den årlige "Hemingway Look-alike" konkurrence. Et værtshus reklamerede også med, at Hemingway havde brugt en DEL tid på stedet.

 
 Herefter kørte vi en smule vild i mørket, og pludselig passerede vi et hjørne, hvor en masse mennesker stod og tog billeder af hinanden ved en farverig buttet pæl. Efter lidt gætteri blev vi enige om, at det var USA's sydligste punkt - hvilket var helt rigtigt. På dette sted er der 90 miles til Cuba, og tæt på stedet står et mindesmærke for de mange cubanere, som er druknet i forsøget på at komme til USA. (Billedet her er igen fundet på nettet:)

 Det var en meget lang tur hjem til hotellet i mørket. Det blev ikke bedre af, at vi skulle holde stille i 20 minutter pga. vejarbejde. Pu-ha! Det bliver hårdt at komme tidligt op i morgen for at snorkle.

 Retur til USA side