TV-2 & Underholdningsorkestret, 10. marts 2023, DR Koncerthuset    

Symfoniske klassikere i skønne omgivelser                                                                                                        Retur

 

Det er første gang vi skal opleve TV-2 live … pinligt at indrømme, efter at de har haft 40-års jubilæum, så i stedet for at stå i regnen med en lunken øl til Grøn Koncert, kan vi nu opleve dem i Koncerthuset.

 

Steffen Brandt og orkestret er klar på scenen, og stakkels Sven Gaul på trommerne er lukket inde i et lille udhus bagerst på scenen, hvor han med garanti ikke overdøver nogen med mindre lydmixeren klokker i det. Der var ikke nogen, som klokkede i noget, for lyden og alt andet var en perfekt oplevelse i dette Danmarks bedste Koncerthus. Steffen Brandt starter med at spørge alle, om de er kommet med fred? Herefter løfter han sin højre hånd og sender et sværgende UGH! ud i salen. Da han ikke får noget svar, spørger han igen, og får nu et rungende ja. Endnu et ”UGH” kommer også tilbage til ham som et ekko fra det oplagte publikum.

 

 

TV-2 lægger stærkt ud med ”Bag dukkede ruder”, hvor korsanger Anne Hjort gør meget mere end at sekundere – hun styrer sangen, og det er smukt.

 

I ”kom og se far danser” er det orkestret, som råber ”Hey hey hey hey” mod slutningen af sangen – fed detalje!

 

Så får vi ”Det er nat derude”, hvor tenorsaxofonen spiller en fremtrædende rolle med sit karakteristiske riff helt fra starten. Dette riff gentages, men der skrues vildt op for styrken og improvisationerne – det er super-godt, og giver det hele en tand extra, og ”hold kæft hvor er verden (lyden) blevet stor” skriger Steffen Brandt, mens orkestret giver den lydstyrke 10, så de må op at stå. Det er næsten koncertens bedste nummer – eller i hvert fald det nummer, hvor samspillet mellem orkester og band fungerer bedst.

 

 

 

Jeg er imponeret over den instrumentering, som er lagt under numrene – hvem har lavet orkestreringen? Jeg mistænker, at det er Andreas Vetö, som Steffen Brandt her taler med … og siger ugh!

 

TV-2 lyden kommer til at stå mere lart i ”Hele verden fra forstanden”, hvor Georg Olesens bas og Hans Erik Lerchenfelds guitar kommer klar igennem i hele nummeret uden den store orkestrale indsats, hvor deres bidrag drukner en smule.

 

Steffen Brandt fortæller om baggrunden for den næste sang, som er inspireret af den store oplevelse af at sidde i kø på ”E45 – nordgående retning”. Orkestret lægger en dyster baggrund, som kunne det være en gyserfilm – men det kan vel også være en skræmmende oplevelse.

 

 

Steffen Brandt annoncerer aftenens sidste nummer og vi får ”Der trænger til at blive skovlet noget sne”, som er endnu et fantastisk eksempel på hvor godt samspillet fungerer med det store orkester.

 

Efter et tordnende bifald, hvor kun bandet havde forladt scenen, dukker den spinkle legetøjsorgel-lyd op som annoncerer starten på nummeret ”Fantastiske Toyota” – det er virkelig morsomt at høre dette nærmest TV-2’s første nummer i stor symfonisk udgave. Hvad mon bandet havde sagt, hvis man i 1981 havde sagt til dem: ”Om 42 år står I og spiller dette nummer i Danmarks smukkeste (og sikkert mest kostbare) koncertsal med et stort symfoniorkester?”.

 

Så er der heldigvis også tid til de mere moderne klassikere som ”kys Bruden” og ikke mindst ”Lanternen”, hvor folk skråler med – vi er til gymnasiefest igen.

 

Her kommer så nok aftenen overraskelse – det er nemlig ikke slut. Steffen Brandt begynder på ”Kalundborgbåden”, som efter min menig er et helt genialt valg til netop dette set-up. Der er næppe mange andre end mig, som anser dette nummer for at være godt, da det er uden et smart omkvæd og bygger sig op til en næsten kaotisk afslutning, hvilket jo er perfekt med så mange mennesker på scenen. Jeg elskede det – i skarp konkurrence med ”Det er nat derude”. Min sidemand konstaterede: ”Det var da et underligt nummer!”

 

For at rette op på dette kommer der to ekstra-ekstranumre, som falder i folkets smag. Først ”Kys det nu det satans liv”, og som den endelige afslutning en fællessang med stående publikum til ”De første kærester på månen”, som jo nok er det nyeste hit, der blev spillet denne aften, hvilket absolut ikke gjorde det mindre populært.

 

 

Jeg mistænker at vi stadig mangler at opleve en rigtig TV-2 livekoncert. Dette var en herlig musikalsk rejse gennem 40 år TV-2 numre, men det var en smule ”Steffen Brandt med Underholdningsorkestret” uden på nogen måde at tale det ned, da netop balancen mellem bandet og det store orkester var perfekt, men det efterlader ikke plads til musikerne i bandet. Godt at man har puttet så mange ekstrakoncerter ind i kalenderen, så rigtigt mange ”voksne gymnasieelever” kan opleve dette.

 

 

Endnu en setlilste fra setlist.fm (fra extrakoncerten 8. marts):

 

1.    Bag duggede ruder

2.    Evig og altid

3.    Kom og se far danser

4.    Hundene over Jakobshavn

5.    Det er nat derude

6.    En dag vil jeg gå i regnen med dig

7.    Fald min engel

8.    Hele verden fra forstanden

9.    E45 - nordgående retning (Steffen Brandt sang)

10. Alt hvad hun ville var at danse (vocals by Anne Hjort)

11. Go tur hjem

12. Der trænger til at blive skovlet noget sne

 

Encore:

13. Fantastiske Toyota

14. Kys bruden

15. Lanternen

16. Kalundborgbåden

17. Kys det nu (det satans liv)

18. De første kærester på månen

 

Flot at vi nåede at få numre fra 13 albums!

 


Retur