Sort Sol, 3. marts 2018, MantziusLive, Birkerød

Monumentalt overeksponeret og afmålt solformørkelse                                                                                    Retur

Vi burde jo nok have været til Steven Wilson koncert i dag i Vega, men man kan jo ikke være to steder på én gang … så vi må tage til London og høre Mr. Wilson i Royal Albert Hall sidst på måneden!

 

Allerede inden koncerten med Sort Sol starter er Mantzius-salen kraftigt tilrøget – og der er ikke tale om cigaretrøg. Da Sort Sol kommer på scenen brøler laserlys ud i salen og laver en røghule på scenen, hvor musikerne kan søge ly for kontakt med publikum. Der lægges ud med titelnummeret fra nyeste skive ”Stor langsom Stjerne”, så tempoet er roligt og lyden er stor fra starten.

 

Laser-effekterne er flotte, men jeg er ikke den eneste, der er lidt bekymret for syns-helbredet og holder hænderne op for ansigtet.

 

 

Skal man se detaljer på scenen, så skal billederne igennem LightRoom, og der skal fuld kraft på ”dehaze” … så begynder nogle konturer at træde frem. Det havde været en dejlig funktion at have denne aften, for det er kropumuligt at se noget af, hvad der foregår på scenen. Det er måske hele idéen med dette setup? Vi er her for at høre musikken – ikke for at se musikerne? Jamen … kan man så ikke lige så godt sætte skiven på hjemme og tage noget LSD, så farverne kommer af sig selv.

Der synes at være kommet en ny bølge af lysfolk, der synes det er fedt at blænde publikum. Det meste af koncerten sad jeg og kiggede ned, men der var da også store advarsler udenfor salen, om at lyset kunne trigge epileptiske anfald. Jeg var tæt på et anfald – men det var nok forårsaget af irritation over at blive blændet, så jeg opgave simpelthen at kigge ud, når lyset blev for stærkt. Det er sgu’ da tåbeligt.

 

Til gengæld vil jeg ikke undlade at rose lydfolkene for en meget flot lyd. Jeg havde helt usædvanligt glemt at tage mine hørepropper med, så jeg frygtede lidt at komme til at sidde og lide under stærk støj, men det var absolut ikke tilfældet. Lydmuren fra Sort Sol var monumental denne aften, men det var stadig et klart og flot lydbillede. Sten Jørgensen er ikke nogen stor sanger, men han klarede det rimelig godt i aften. Resten af bandet spillede efter min mening optimalt – der var gode musikere på scenen.

 

Som et af de sidste numre i den ordinære koncert får vi ”Let Your Fingers do the Walking”, og her er både musikken og lyset så afdæmpet, at det bliver en flot oplevelse – hvorfor kunne vi ikke have fået noget mere af den lyssætning?

 

Det var en monumental musikoplevelse, men kontakten til publikum var total formørket – der blev sagt ganske få ord fra scenen i løbet af hele koncerten – det var ufatteligt afmålt – en meget professionel trist koncert.

 

Hanne udtalte efterfølgende, at det var den ringeste koncert, hun nogensinde havde været til. Det er jeg nok ikke helt enig i, men det kunne have været ufatteligt meget bedre, hvis Sort Sol havde anerkendt, at der var et publikum i salen, som rent faktisk havde betalt for BÅDE at se og høre dem.

Var der specielt dårlige forhold på balkonnen? Muligvis. Videoerne fra salen nedenfor viser lidt mindre tåge.

 

Se alle billeder her i fuld opløsning.

 

Jeg har ikke kunne lokalisere en setliste!

 

Kan huske følgende numre – absolut ikke i denne rækkefølge:

(Fik også lidt hjælp fra Youtube, hvor der er fremragende videoer: Søg ”Sort Sol 2018-03-03” eller ”Sort Sol Birkerød”

 

·         The Weightless

·         Daughter of Sad

·         Holler High

·         Abyss Revisited

·         A Stroke of Midnight

·         Shaheeba Bay

·         Siggimund Blue

·         Who’s Afraid of Virginia Wolf

·         Next Century

·         Let Yor Fingers Do The Walking

·         Stor, Langsom Stjerne

·         K-141 Kursk


Retur