Ayreon Universe, September 16. 2017, 013 Poppidum, Tilburg Holland

Galaktisk Stjerne Fest!                                                                                                                                   Retur

Der er for anden aften af tre i træk med fuldt hus i Poppidum 013 i Tilburg, hvor Aeronauts fra hele verden er strømmet til for at overvære ”Ayreon Universe” – altså Arjen Lucassens musik med alle de fremragende sangere, som har medvirket på hans mange albums – en enestående once-in-a-lifetime chance, som vi ikke kunne lade gå fra os.

Der er ikke siddepladser i Poppidum, og vi står MEGET tæt på trappeafsatser, som trods alt giver et vist overblik for de lavere blandt publikum. En norsk hard-core fan ved siden af mig fortæller, at han skam også var her i går, men at hans gode hjerte løb af med ham, så han undlod at købe billet til i morgen, så andre fans også havde en chance. Jeg har aldrig helt forstået det med at se den samme koncert flere aftener i træk – men dette er jo heller ikke ”bare en koncert”!

IMG_2673

 

Med pomp og pragt starter koncerten med en introduktion af rumspeakeren (i form af Mike Mills), der advarede os mod, hvad der ventede …

IMG_2675 IMG_2677

… vi var nu beredte på død og universets undergang i et helvede af ild …

IMG_2680

… og robotternes overtagelse – de to robotter i siderne varmede allerede op under os … velkommen til …

IMG_2682

… to timers musikalsk bombardement. Når folk spørger mig om, hvad Ayreon er, så svarer jeg: ”Forestil dig Andrew-Lloyd Webber fremført af Jethro Tull og Black Sabbath på én gang!” … det er vist det tætteste, man kan komme på en beskrivelse af dette vidunderlige musikalske univers.

 

Lyseffekter og ikke mindst de farvestrålende projektioner på scenen er fantastiske, og med det arsenal af sangere, som kommer på scenen i dag, er det fedt at de bliver introduceret første gang, vi ser dem – som regel sammen med et album cover for den pågældende sang - det gør det lidt nemmere at følge med for en fan som mig, der ikke har været med hele vejen.

IMG_2684 IMG_2686

Bandet er ultra-kompetent, og lyden sidder lige i skabet – der er ikke behov for at tage de støjdæmpende ørepropper på i aften – det er rock for fuld udblæsning på et perfekt niveau.

 

Da vi når ”River of Time” fra ”01011001”-albummer med sanger Robert Soeterboek i forgrunden, er jeg på hjemmebane for første gang, og vi får overraskende mange numre fra dette album, som var mit første (og alt for sene) bekendtskab med Ayreons musik – tak til ”Morow” webradio for at indføre mig i dette.

IMG_2692IMG_2690

Bandet er vildt energisk, og det er tydeligt, at de nyder det lige så meget, som vi gør. ”Guitar hunchback” Marcel Coenen lægger et beton-solidt fundament, og bassist Johan van Stratum og dansende guitarist Ferry Duijsens ligger aldrig på den lade side. Selv om Hanne aldrig har hørt en strofe Ayreon før denne koncert, så går musikken rent ind hos hende – det er ærligt og underholdende og forsøger ikke at være andet – det er super-godt.

 

Til min norske sidemands ærgrelse er min Ayreon-favorit ”The Theory of Everything”, hvor han klart foretrak de helt tidlige albums, som jeg slet ikke kender – han vendte sig bort fra mig og koncentrerede sig om at tale med rigtige fans – real Aeronauts. Jeg var derfor begejstret, da jeg så en tavle blive båret ind på scenen for at markere introen til netop denne skive med nummret ”The Blackboard”, som indledes af det simple bass-riff før Far og Mor kommer på scenen og ”skændes” om deres geniale matematiker-søn.

 

IMG_2701

Mike Mills og Marcela Bovio er sangere i verdensklasse, og de lagde ikke fingrene imellem i aften – der var fuld udblæsning på hele registeret – og damp-kanonerne!

IMG_2709

 

Nu dukkede den høje Nightwish-sangerinde Floor Jansen op, og vi fik ”Merlin’s Will” med flotte vokaler – også fra guitaristerne og koret (fra venstre mod højre) Irene Jansen, Lisette van den Berg og Marcela Bovio. (Og ja … Irene og Floor er søstre!)

IMG_2711

 

Det bliver tid til endnu et nummer fra ”01011001” med Jonas Renkse & Anneke van Giersbergen i forgrunden. Det var nok ét af de første Ayreon-numre, der fangede mig på Morow Progressive Radio, hvor jeg tænkte … ”det er da Tangerine Dream med sangere!” – så det var måske disse to sangeres skyld, at vi stod her i aften – det var fremragende.

IMG_2714 IMG_2715

 

Flot fanfare … pompøse riffs og et Hammond-orgel-riff, som var Jon Lord værdigt efterfulgt af munkekor – man kan sige meget om Ayreon, men det er kun storladent hvert halve minut! Entre John JayCee Cuijpers, og så var der ”Universal Migrator” med bål og brand.

IMG_2718

Mega-fede guitar-soloer med dommedagsbulder som underlægning til nummeret ”Dawn on a Million Souls”.

 

Så skiftede stemningen brat fra heavy til skønsang, da de tre skønne sangere Floor Jansen, Anneke van Gierbergen og korets Marcela Bovio stimlede sammen og gav os nummeret ”Valley of the Queens” – ét af koncertens mange højdepunkter.

IMG_2725

 

IMG_2727 IMG_2729

… og det var da også tydeligt, at de selv nød at få lov til dette – smil fra øre til øre over hele linjen.

 

Tilbage til ”01011001” i en fart – fuld fart frem. Jonas Renkse og Magali Luitens fyrer den af – ”Maggies” hæse stemme er fænomenal, og koret fik virkelig lov til at lege sirener. Endnu en rockdemonstration!

 

 

Så er det blevet tid til et track fra den nye ”The source” i form af nummeret ”Star of Sirrah”, der lægger blødt ud med Mike Mills og akustisk guitar ...

 

… lige indtil det store rumskib suser ud af scenen og starter det mega-tunge riff, hvor alle sangerne kommer på.

 

Nu annonceres Rob Snijders på bagtæppet, og et trommesæt kommer ind på midten af scenen, så vi kan få tromme-indledningen til ”Comatose”. Anneke van Giersbergen og Jonas Renkne dukker op, og salen forsøger at skråle med på den vanskelige sang, der absolut ikke er stuff for fællessang – men folk elsker det

 

Så er der folkefest igen med violin og STORE fløjter på scenen til det pragtfulde nummer ”Loser” genialt fremført af Mike Mills med vanvittige stemmer, skrig og grin – der er ikke kun fest i salen.

 

 

Mike Mills vender sig mod keyboard-guruen Joost van den Broek, der nu laver en Hammond-solo, som selv ikke Jon Lord kunne levere – næsten. Der er virkelig store musikalske oplevelser på scenen i aften. Et gigantisk LUL!! Dukker op på bagtæppet – noget som Arjen Lucassen senere forklarede som en intern joke imellem de to herrer – Arjen anser Joost som den reelle kapelmester i hans univers.

 

Nummeret afslutter med fire af sangerinderne, der kommer ind og omringer Mills og fysisk banker ham, så han må kæmpe for at holde sin permanente hue fast på hovedet – det er fantastisk! Fire furier mod en sagesløs kutteklædt herre – alle fantastiske sangere.

 

Nu dukkede Damian Wilson op på scenen. Vi havde jo allerede hilst på ham i den lange kø op mod Poppidum, hvor han afslappet gik rundt og talte med de folk, som han kendte i køen – sådan!  Det er et roligt nummer fra ”The Universal Migrator”, og mens hans synger ”And the Druids Turn to Stone” får vi flotte

 

scenerier fra Stone Henge til det smukke nummer med hans virkeligt flotte vokal og afdæmpede guitarsoloer. Dejligt!

 

Mike Mills kommer tilbage på scenen og er stemmen til ”The Two Gates” fra ”The Electric Castle” – han har lagt huen og igen erstattet den af hjælmen med laserstråler. Bandet sætter ind og John JayCee Cuijpers dukker op til vokalen. Efter første vers introducerer han korsanger Irene Jansen, der først trisser lidt rundt til orgel og trommer og indrømmer, at hun nyder at være på denne scene, hvorefter hun meget elegant og med fine introduktioner præsenterer alle i band og kor.

Se det her YouTube. Irene beskriver Joost van den Broek som ”Arjen’s right hand and the co-producers of this show”.

Damien Wilson kommer tilbage og resten ar nummeret er et orgie, hvor ildsøjler og dampskyer forsøger at blokere udsynet til scenen – det er stort lagt an.

 

En formørket sol stiger op over en fjern planet til en monumental synth-introduktion inden head-banging guitarer slår sig løs, og Tommy Karevik præsenteres på storskærmen.

 

Vi er tilbage i ”The Universal Migrator” med nummeret ”Into the Black Hole”, og Tommy beviser, at han er blandt de bedste af sangerne i aften – en meget flot præstation.

 

En nærmest klassisk introduktion med cello, violin, fløjte og piano bringer os ind i ”Actual Fantasy” med Edward Reekers på vokal. Der fades, og vi springer et par numre frem til ”Computer Eyes” fra samme album. Efter den syngende guitar-intro og synth-duet, hvor Mr. Reekers nærmest trykkede næsen mod guitaren for at få alle detaljer med, kaster han sig ud i sangen, og meget hurtigt får han selskab af Robert Soeterboek, så de kan fyre den af sammen.

 

De hygger sig fælt – det må være svært at synge, når man samtidigt skal smile så meget!

 

Indeldningen til ét af mine absolutte favorit Ayreon-numre ”Magnetism” startes igen med folkemusik-instrumenter, og det giver mulighed for at introducere fløjtespiller Jeroen Gosseens, cellist Maaike Peterse  og violinist Ben Mathot, inden den geniale matematiker (i form af Tommy Karevik) dukker og synger med sin kæreste (Anneke van Giersbergen) … indtil den stygge skurk (Marco Hietala) blander sig, og de udkæmper en reel sang-kamp om hende …

 

 

… et af koncertens absolutte højdepunkter …

… inden det hele slutter i synkrone sanger-skrig koordineret med flammehav på scenen – øj, der var godt!

 

Man kunne godt trænge til et pusterum, men der er ingen nåde i Ayreons Univers … vi fortsætter direkte ind i endnu en skæring fra ”01011001”. Maskinerne dundrer, og robotterne i siden danser. Det er ”Age of Shadows”, med den spacy indledning der afløses af et tonstungt guitar- og violin-riff.

Storsmilende Marco Hietala dukker op og får snart selskab af Hansi Kursch. Efter mere synkron guitar/violin-lir dukker opera-vokalen op med Floor Jansen.

 

Næste nummer introducerer Peter Vink, som marcherer ind på scenen med sin basguitar og introen til ”Star One”-nummeretIntergalactic Space Crusader”.

 

Nummeret fremføres af Damien Wilson og mega-hæse Maggie Luyten, der forsøger at slå hinanden ihjel på scenen i en vokal kamp, og de bakkes godt op af et hylekor i hjørnet – storladent igen - men det skal det jo være.

 

Vi tager endnu en runde med Marco Hietala og Tommy Karevik på ”Collision” fra favoritten ”The Theory of Everything”.

Det er igen en tour-de-force med guitar-soloer og hævede hænder i takt til hey-hey-hey tilråb fra de to stærke sangere.

 

Mike Mills dukker op på midten af scenen og leverer en enestående vokal præstation som indledning til ”Everybody Dies” fra den nyeste ”The Source”. Han kan nok nå de højeste toner af alle dagens sangere – inklusive de kvindelige. Det hele skrues endnu en tand op både vokalt og visuelt – hvis det overhovedet er muligt.

 

 

Hansi Kursch, Tommy Karevik og Mike Mills giver den alt, hvad den kan trække og koret (og hele salen) falder ind på ”EVERYBODY DIES”.

 

Nu sker det, som vi har ventet på – med Mike Mills intro til ”The Castle Hall” kommer den sidste officielle præsentation på scenen i dag – manden bag det hele – Ayreon alias Arjen Lucassen laver tunge anslag på sin guitar.

  

 

Fra nu af er der fest på scenen og i salen. Først dukker Robert Soeterboek op, herefter Damien Wilson. Vores fløjteven kan endda stå på ét ben – man kan vel sine referencer.

 

Efter nummeret holder Arjen en tale, hvor han takker for denne mulighed og specielt takker Joost på keyboards for altid at være manden bag den store lyd.

  

 

Arjen truede os nu med at synge selv – og tilføjede straks, at han ville spare os for det, selv om han faktisk synger ganske udmærket. I stedet får vi endnu et nummer fra ”Into the Electric Castle” med hjælp fra Jay van Feggelen – og jo … Arjen sang faktisk omkvædet.

 

 

Herefter er festen i fuld gang med ”Day Eleven: Love” fra ”The Human Equation”, hvor der kommer virkelig mange sangere på scenen som finale. Alle i salen skråler med.

 

De har tydeligvis alle aftalt, at de vender sig mod trommeslager Ed Warby, da han overraskende syner én linje i omkvædet … som lidt upassende afsluttes med ”let the party begun” … nu hvor festen er slut!

 

Så er det slut, og vi jubler udmattede – der må være lidt mere. Hvis finalen var stor, så er ekstranummeret skabt til at huse alle på scenen – sikke en samling af musikere og sangere, der giver os korudgaven af ”The Eye of Ra”.

Damien Wilson lægger flot ud alene, og får snart selskab af det tunge selskab af guitarer, hvorefter John  JayCee Cuijpers ankommer og får selskab af søstrene Jansen.

Omkvædet kommer op på skærmen og alle de andre slutter sig til, så det hele kan ende i fælles-skrål og stor fest – selv robotterne danser med.

Musikerne lægger instrumenterne fra sig, så det slutter som et reelt kor – det er en fantastisk afslutning på en fantastisk aften.

 

Og så er det slut for denne Ayreon Universe maraton – vi føler os, som om vi har løbet med alle 42 km på de smalle trin i salen.

En sidste gang dirigerer Arjen sine tropper til et synkront buk og tak for i aften …

… tak for en once-in-a-lifetime oplevelse, som jeg aldrig troede skulle blive mulig … og så overgik den endda de vildeste forventninger. Tak tak tak!

 

 

Se alle billeder her i fuld opløsning.

 

Setliste fra setlist.fm:

 

Intro (Tape)

1.      Prologue (with Mike Mills)

2.      Dreamtime (with Edward Reekers) [The Final Experiment]

3.      Abbey of Synn (with Robert Soeterboek) [Actual Fantasy]

4.      River of Time [01011001]

5.      Prologue: The Blackboard (Mike Mills & Marcela Bovio) [The Theory of Everything]

6.      The Theory of Everything, Part 1

7.      The Theory of Everything, Part 2

8.      Merlin's Will (with Floor Jansen) [The Final Experiment]

9.      Waking Dreams (with Jonas Renkse & Anneke van Giersbergen) [01011001]

10.  Dawn of a Million Souls (with John JayCee Cuijpers) [The Universal Migrator]

11.  Valley of the Queens (with Floor Jansen, Anneke van Giersbergen & Marcelo Bovio) [Into the Electric Castle]

12.  Ride the Comet (Maggy Luyten & Jonas Renske) [01011001]

13.  Star of Sirrah [The Source]

14.  Comatose (with Rob Snijders on drums, Anneke Van Giersbergen and Jonas Renske) [01011001]

15.  Day Sixteen: Loser (Mike Mills as introduction. With John JayCee Cuijpers) [The Human Equation]

16.  And the Druids Turn to Stone (with Damian Wilson) [The Universal Migrator]

17.  The Two Gates [Into the Electric Castle]

18.  Into the Black Hole (with Tommy Karevik) [The Universal Migrator]

19.  Actual Fantasy (with Edward Reekers) [Actual Fantasy]

20.  Computer Eyes (with Edward Reekers) [Actual Fantasy]

21.  Magnetism (Tommy Karevik, Anneke van Giersbergen & Marco Hietala) [The Theory of Everything]

22.  Age of Shadows  (Hansi Kursch, Marco Hietala & Floor Jansen) [01011001]

23.  Intergalactic Space Crusaders (with Peter Vink on bass, Damian Wilson and Maggy Luyten) (Star One cover)

24.  Collision (Marco Hietala and Tommy Karevik) [The Theory of Everything]

25.  Everybody Dies (Mike Mills, Tommy Karevik & Hansi Kursch) [The Source]

26.  The Castle Hall (Robert Soeterboek & Damien Wilson) [Into the Electric Castle]

27.  Arjen's Speech

28.  Amazing Flight (with Jay van Feggelen) [Into the Electric Castle]

29.  Day Eleven: Love [The Human Equation]

 

Encore:

30.  The Eye of Ra (All) (Star One cover)

 

 


Retur