Onsdag d. 11. september 2013                                    RETUR
                                                              
Fantastisk Frokostudsigt ... endnu mere gletsjer

Det var enestående at vågne op med sollys på toppen af sneen på bjergene ud for vinduet. Vi lavede igen sandwiches foran vinduet og tog halvdelen med til dagen, og så kørte bilen de 500 meter over til parkeringen foran gletsjeren, hvor man selv kunne gå op og kigge på den. Der er opstillet markeringer på vejen ind til parkeringen, som viser hvor gletsjeren var i 1939, 1952, '82 og '92 ... og så kan man jo selv se, hvor den er i 2013.
IMG_0275 IMG_6429x IMG_6432x
Den trækker sig mindst 100 meter på 10 år i øjeblikket, og et skilt fortæller da også, at den formodentlig er helt væk, når Signe og Marie børnebørn skulle have set den. Man kan gå en rundtur bag afspærringen foran gletsjeren, men man er stadig langt fra isen. Der var et hold vandrere på isen med guide, og så var de røde busser begyndt at køre folk helt op på gletsjeren, der nu lå i fuld sol. Vi kunne flere stedet se direkte ind i gletsjeren, hvor der strømmede vand ud. Ovenpå lignede den klippe på grund af den mange sten, der lå på den.
IMG_4498 IMG_4504
Vi kørte tilbage til hotellets parkering for at få et foto af det med gletsjeren i baggrunden, og Hanne gik ind og købte en af de lækre fleezetrøjer med "Icefield Parkway" påsyning.

En tur på 9 km bragte os tilbage ad vej 1 mod "Parkers Pass", som skulle være en meget flot vandring op til gletsjer-view. Denne mulighed havde vundet over en køretur videre mod Jasper, hvor vi så skulle vende om for at køre samme vej tilbage mod Banff, hvor vi skal overnatte i aften. Hanne var lidt bekymret over at gå ruten alene, hvis der var bjørne, og vi havde jo endnu ikke fået fingre i en bjørnespray, som alle bøger anbefaler til ensomme vandrere. Det største problem var dog næsten at få plads på den lille parkeringsplads, da her var vildt mange folk, der skulle vandre, så det endte med at alle bjørnene sad langs ruten og håndplukkede de mest lækre turister. Nej, vi så faktisk ikke skyggen af dyr i Icefield-parken - undtaget nogle få fugle, der ifølge eksperter på stien var ved at skifte fjerdragten ud til den hvide vintermodel. Efter tre kvarters hård stigning op over lave gule, grønne og røde vækster, når man op til toppen, hvor et fantastisk syn over Saskaschewan-gletsjeren viser sig i dalen foran os.
10_IMG_6456-7x
En lille blå sø glimter i solen, og på den enorme klippevæg på den modsatte side af dalen kaster et lille vandfald sig ud i dybet. Vi gik lidt langs kanten for at få et bedre udsyn over istungen, men vi satte os også ned for at for at nyde synet - sammen med en del andre, der også havde ladet sig lokke af den lovede udsigt. Vi gik efter anbefaling fra "fuglemenneskerne" endnu længere op ad bjerget, men her var goldt og stenet, og udsigten over de andre gletsjere på toppen af de nærliggende bjerge kunne ikke hamle op med sceneriet i dalen, så vi gik tilbage til det første punkt og spiste vores frokost i stilhed - det var bare så smukt.
IMG_0321_stitch

IMG_0314_stitch

Turen ned var nem og tog kun en halv time, og så satte vi kurs mod Banff - en køretur på 2½ time. Dog holdt vi ind i byen Lake Louise, da alle siger, at der er så smukt. Alene størrelsen af de mange parkeringspladser indikerer hvilken attraktion, det er men den smukke turkisblå sø, der er indrammet af bjerge og skov på den ene side, bliver noget ødelagt af de enorme hoteller og brolagte stier med gadelygter på den side, hvor man går - det er et turisthelvede.
IMG_6471 IMG_6473
Vi fortrak skyndsomt, men glædede os over, at vi lige kiggede ind på vej forbi, da vi ellers havde planlagt at køre de 60 km tilbage fra Banff i morgen. Vi fandt uden problemer vores hotel i Banff, der tydeligt bærer præg af at være ferieby om sommeren og ski-ressort om vinteren. Selv husene ligner alpehytter, men det er dog meget hyggeligt. Vi fik udpeget Safeways-supermarkedet på et kort, og så blev der købt mikroovnsmad, da dette er hvad hotelværelset kan håndtere. Øl og hvidvin måtte hentes i den lokale ”Liquor Store” til horrible priser, hvor hele afdelingen med øl var et fryserum, så hvis man godt kan lide at tusse rundt og vælge øl, så er der større chance for at dø af lungebetændelse end leversvigt i Canada. På den anden side så er kunderne vel iført skiudstyr halvdelen af året, så de klarer nok et par minutter til i kulden, når de shopper øl. Det er ikke bare øl og vinde, der er dyrere end i Danmark. Også maden er meget dyrere, så på dette punkt glædede vi os til at komme tilbage til USA.

På hotellet forsøgte vi at opdatere os på de 40 Tv-stationer, men det var svært at finde andet end reklamer. Badeværelset havde både jacuzzi og damp-bruser! til de værkbrudne skiløbere, men jacuzzien var også fremragende til vandrere - og så var vi ellers glødende. Det var langt over midnat, før vi var færdige med at se dagens foto, og så var vi også nået ned på en temperatur igen, der gjorde det muligt at sove.

Til toppen

Gåturen … fra et satellitkort med sne!

 

Dagens køretur: