Torsdag d. 4. august 2011.                    RETUR

NI Week Dag 3

 Vi skal i gang med Del-3 af NI-Week's Keynote. Dagen i dag er helliget "De Unge", som er vores fremtid, når vi engang er fortid. Eller var det omvendt?
 I alle tilfælde så er der et program i USA, der hedder usFirst (se www.usfirst.org), hvor hele formålet er at få de unge tændt på teknik i en ung alder. I Danmark er vi jo (forholdsvis) flinke til at tage ingeniør-studerende ind i praktik, men problemet er, at de unge slet ikke søger ind som ingeniører længere. De har det helt samme problem i USA. Derfor: "Igniting Young Minds" ... og dette gøres med masser af robot-konkurrencer for børn og unge, og når de er blevet 14-15 år, kan de begynde på noget mere seriøst. National Instruments deltager også i dette program, og vi så her til morgen en hel del eksempler på dette i dagens første indslag.

 Ud over dette har man også en "Student Competition", hvor NI stiller udstyr til rådighed for Universiteterne (formodentlig til en biligere pris?). Dette program er ikke kun for amerikanere. 6000 universiteter i 110 lande deltager, og alene i Kina er der 900 tilmeldte hold, som kæmper om at vinde årets pris for mest innovative brug af NI-udstyr.


 Ray Almgrem, som er Chef i Product Marketing introducerer en masse idéer fra mange hold, og første hold på scenen er vinderen af konkurrencen, som er et hold fra Kina.

 De unge mennesker går modigt på scenen, og helt uimponerede over forsamlingens størrelse fortæller de, hvordan de kan skabe en 3D-billed-gengivelse vha. 4 projektorer og lidt NI-isenkram.

 Bemærk den svævende jordklode i glas-pyramiden øverst til venstre. Den er computergenereret, men lidt efter bliver sparepæren foran PC-skærmen fotograferet og transmitteret til 3D-projektoren. Idéen med NI-deltagelsen er selvfølgelig at de unge kan koncentrere sig om opgaven, og ikke behøver at tænke på HW- og SW, da "et hvert barn kan programmere LabVIEW". Vi taler senere med en dansk LabVIEW-Master, som fortæller at over 50% af de meget erfarne programmører, der går til LabVIEW-certificering, dumper! Men de er selvfølgelig heller ikke børn! Jeg bliver fælt draget af et LEGO / LabVIEW-start-kit i NI-shoppen i udstillingsområdet, men i betragtning af, hvor lidt jeg bruger det avancerede Mindstorms, så er det nok godt, at jeg ikke lavede denne investering.

 Næste unge hold demonstrerede, hvordan de kunne styre en robot til at lægge låg på en utæt oliebrønd ... og katastrofen i Golfen med Deepwater Horizon bliver selvfølgelig nævnt. Endelig ser vi hvordan et LabVIEW-udstyr er blevet brugt til at måle på en knæ-aflastning, som en læge i Texas gerne ville have lavet. Til dette formål konstruerede de unge en kunstig person, som knæ-bindet kunne afprøves på ... han hed selvfølgelig Rod-Knee!

 Man er igen imponeret over, hvor sejt det er at stille sig op og tale i denne forsamling ... de er ikke ret gamle. Senere fortæller Produkt Chefen, at den yngste er 14 år ... men hans far er så også én af dem, der har bestået LabVIEW-eksamen.
 Vi får senere at vide, at National faktisk var meget presset i universitets-undervisningen fra Mathlab. Næsten alle bruger i dag Mathlab til undervisning, og NI vil jo gerne have promoveret LabVIEW. Det er da også noget mere underholdende for de unge at få noget HW mellem hænderne, end at sidde og lave rene beregninger og simuleringer. Mand, hvor jeg savnede noget hardware de første mange år på DTU ... det var ren matematik!


 Alt dette med legetøj for de unge er jo meget godt for os ingeniører ... men det kan ikke helt hamle op med dagens anden taler, som er Tim Samaras, der bruger NI-udstyr til at måle på tornadoer. Han måler lydtryk helt op til 179 dB, og i 2003 målte han et barometer-fald på 100mbar på under ét minut, hvilket resulterede i et lufttryk på 850 mbar - hvilket igen er det lavest målte lufttryk i historien. Som han selv sagde: "Med en trykforskel på 100mbar, så skal der flyttes noget luft for at udjævne det!"


 Samaras har bygget er del målestationer med NI-udstyr, som kan måle vejrforholdene i nærheden af - men ikke mindst også INDEN i tornadoer, så man kan blive klogere på, hvorfor de opstår, hvornår og hvor. Han viser nogle frygtelige billeder af totalt udslettede byer, der er blevet jævnet med jorden de sidste 10 år ... med op til 160 dræbte i én tornado. Vi ser lidt video, han har taget, og endda hvordan én af disse stationer har filmet lodret op i en tornado og målt disse utroligt lave lufttryk, som af gode grunde skaber hærgende bevægelse i luften.


 Men det er ikke kun kraftige vinde, der interesserer Tim. Han beklager sig over, at de unge kun kan lære om lyn via tegninger i lærebøger ... hvorfor har ingen filmet dette fænomen? Derfor byggede han selvfølgelig lige et kamera, som kan tage 10.000 frames i sekundet og begyndte at jagte tordenvejr med dette monster bag i sin kassebil. Resultatet var enestående!

 Lynet vokser ned fra skyen som et floddelta af negative ladninger, og den første arm, der rammer jorden skaber en retur-strømvej for udladningen af positiver ladninger fra jorden. Se videoen på YouTube.

 Til sidst slutter han af med 10 minutters videoer af hans "bedste" tornadoer, og voldsomheden i disse billeder er rystende. Huse fjernes fra jorden, som var de af pap (det var de måske også), og store elmaster krølles sammen i et orgie af gnister og lyn.
 Vi klapper imponerede og lidt skræmte. Man skal nok lige være lidt mere påpasselig, næste gang man kører igennem South Dakota. Desværre er netop denne præsentation IKKE lagt på NI-video-siden, da der vist er problemer med ophavsrettigheder på både video og musik. Men søg på "Tim Samaras twistex" på YouTube, så kan du se en del af disse flotte videoer.

 Vi tager nu et enkelt foredrag om PXI-systemet, og så bliver det tid til frokost, hvor Henning og Carsten sammenligner legetøj, og ikke overraskende ender sagesløse personer med at skifte udseende og hårpragt.


Aftenen gik i selskab med Carsten & frue, der viste os nogle flotte udsigter over Austin. En lille italiensk landsby skilte sig ud ... det viste sig at være Jeff Kodowsy's fritidsbyggere ... et komplex som han tilsyneladende har bygget på de sidste 10 år UDEN at være flyttet ind i det endnu. Det inkluderer et observatorium og mange andre spændende faciliteter.

 Dette er ifølge Carsten "den officielle" udsigt over Austin, og man bliver overrasket over, hvor grønt og bakket der er, lige i nærheden af byen. Hvordan kan det være så grønt i 42 graders varme? Hemmeligheden viser sig at være noget, der ligner tørrede laurbærblade på træerne ... imponerende tilpasningsevne.

 Og så måtte jeg lige have et foto af "Capitol by Night" fra Congress Avenue broen.

 Det var alt i alt en udmærket uge, men vi var lidt skuffede over de tekniske indhold i mange af præsentationerne i ugens sessioner. Showet og hele arrangementet er ufatteligt imponerende, men årets nyheder var for få til at det rigtigt fik vores puls op ... og det er måske godt det samme! National Instruments er en stærk "tools provider", men de efterlader brugernes skæbne i hænderne på deres integratorer, som skaber de reelle løsninger.

Retur til toppen.