Mandag d. 4. april 2011.                        RETUR

Fest & Farver, død & ødelæggelse

Den ekstra time, som vi vandt i går, forbedrede ikke vores jetlag, så uret stod på 5, da vi vågnede. Vi tog den dog med ro, badede og nussede lidt rundt, inden vi gik ned i det store område, hvor vi kunne indtage vores morgenmad. Det var herligt, og vi havde fin plads.
Vi inspicerede den lille pool i gården, der er klemt inde mellem de 5 pakhuse, som er slået sammen for at skabe dette rustikke hotel, hvor væggene mange steder står helt nøgne ind til murstenene, og hvor så mange af de kraftige bjælker som muligt er blotlagt. 

Vi gik over den store Canal Street med sporvognene og blev suget ind i Turist Informationen efter et kort over byen. Den hjælpsomme herre (og sælger) i butikken forsikrede os om, at vi sagtens kunne tage ud til "Ward 9"-området og bese skaderne fra oversvømmelserne efter stormen Katrina - uden at blive overfaldet - hvis vi holdt bilen låst og ikke standsede på noget tidspunkt. Det skulle vi ikke nyde noget af, så vi bestilte en officiel tur til området i bus i eftermiddag. Det var let overskyet, lummert og meget blæsende, men manden i Informationen mente, at regnen først ville komme ved 18-19-tiden i aften.

Vi begav os derfor roligt ud på en 5 km. rundtur i det franske kvarter for at studere de fine smedejerns-altaner og livet i almindelighed. Husene i dette område er farverige på mere end én måde, så det  er en herlig oplevelse at gå her, selv om der selvfølgelig er mere liv i kludene om aftenen.


Vi gik ned for enden af Canal Street  og drejede ned mod det franske kvarter. Vi fulgte den Store Mississippi Flod med hjuldampere og gamle færger ned til Jackson Square, hvor der er en fin udsigt over netop sydstats President Jackson-statuen, som troner foran Saint Louis-katedralen.

Et ældre ægtepar fra Tampa Florida bad om at blive fotograferet - til gengæld tog de så et billede af os foran kirken. Vi fortsatte videre hen til det franske marked, hvor folk før i tiden handlede frugt, kød osv. Nu om dage er det en turistfælde med alverdens junk og besynderlige tilbud. Her stod musikerne og lygtepælene MEGET tæt!

Hanne havde næsten valgt et par solbriller, da svindleren i boden betroede hende, at netop de valgte solbriller kostede dobbelt så meget, som de andre på "frit valg" bordet, så han fik sine briller i hovedet igen.

Vi gik langsomt tilbage til hotellet, og der begyndte så småt at dukke musikere op i gaderne. Vi kunne lige nå at gå tilbage til hotellet og friske os op, inden vi var tilbage i Turistinformationen ved 12.30-tiden, så vi kunne blive samlet op af bussen.

 "VIP City Tours"-bussen var der dog først kl. 13, og den var helt proppet bortset fra bagsædet, som Hanne og jeg indtog i hver side, så vi begge sad ved et vindue. Den kraftige unge sorte mand, som bestyrede rattet i bussen, talte som et vandfald, og han var vildt underholdende og informativ. Den franske bydel med sine smalle gader blev forholdsvis hurtigt overstået, og han viste os et par andre steder i centrum, inden turen gik til Ward-9-området, hvor der tydeligvis stadig var spor efter de voldsomme ødelæggelser fra oversvømmelsen tilbage i 2005. To tredjedele af byen var oversvømmet, og flere har kaldt det den største ingeniørmæssige katastrofe siden Tjernobyl, da et dige brød sammen på trods af, at vandet kun nåede 80% af den højde, som digerne var konstrueret til. Vores chauffør viste os, hvor digerne var brudt sammen, og der var mange tegn på at folk havde været i voldsom knibe her. Nogle af husene havde huller i tagene, hvor de heldige havde slået hul indefra for at komme fri af vandet og op på taget i håb om at blive reddet.


Alle husene, som ikke var blevet (sparsomt) repareret, havde stadig spraymalings-krydser på dørene, hvor der var dato i venstre del af krydset (datoen for redningsholdets check af huset), et navn på holdet i højre side og så antallet af omkomne fundet i huset forneden. Vi så mange "nuller" i bunden af krydserne, men også en del mere tragiske tal. Ét sted kunne vores chauffør berette, at hunden Ken var kommet af dage. Da vi kørte hen over digerne og afvandingskanalerne, som konstant pumper vand ud til den store Lake Pontchartrain-sø nord for New Oleans, så vi, HVOR galt det går, hvis digerne springer læk. Vandet står tydeligt MEGET højere end omgivelserne. De vandrette stivere i rækværket mere end antyder, at vandet i kanalen står over husenes tag-højde. Orkanen Katrina var kun en kategori-3 hurricane (af 5 mulige), så folk frygter stadig for, hvad der vil ske, hvis en rigtig kraftig orkan kommer forbi.

Ser man på et tværsnit af den landtange, hvor New Orleans er bygget, så må man ryste på hovedet. Hvorfor pokker har man bygget en by her?

Her er en del helt nybyggede huse i området, og chaufføren fortæller, at skuespillerne Bratt Pitt og Angelina Jolie står bag en del "fund-raising", som har skaffet midler til disse huse, men det er lidt svært at forestille sig, at de nuværende fattige beboere i disse områder pludselig kan få råd til få moderne huse. Læg mærke til to ting på billedet herunder! I baggrunden løber en beton-mur. Det er ikke nogen mur - det er diget. Vandet står nogle få decimeter under kanten af denne væg. Læg også mærke til broen til venstre i billedet, og se så på det næste billede nedenfor til venstre, der er taget fra den bog, som vi købte senere på dagen. Det har ikke været sjovt at være her i 2005. Når der først er så bredt et hul i et dige, så er det svært at stoppe vandet.


Alle de nye huse var specielle på hver deres måde. Det røde hus til højre var chaufføren særligt begejstret for, da det var udformet som en båd. Hvis der bliver oversvømmelse igen, vil det simpelthen flyde ovenpå vandet. Mange af husene var også bygget på pæle, så de kunne tåle mindre oversvømmelser. Man stoler med andre ord ikke på, at digerne vil holde, næste gang der kommer en kraftig orkan. Trøstesløsheden var stor her. Her er næsten udelukkende sorte mennesker, og de var ikke rige. En stor sort mand forsøgte at sælge frugt på et gadehjørne. Man kan ikke andet end være imponeret over den overlevelses-styrke, som disse mennesker udviser.

 Således opmuntret kørte vi videre til New Orleans kirkegård, som også var en speciel oplevelse. Arealet af kirkegården ligger ca. 1½ meter UNDER vandoverfladen her, så det kan ikke lade sig gøre at begrave folk.

I stedet køber familierne i byen et lille mausoleum, hvor de kan blive stedt til hvile. Og der er virkelig tale om et familieforetagende! Et mausoleum koster 60-80.000 $, men da en begravelse i USA godt kan løbe op i 10-20.000$, er det faktisk billigt med mausoleet, hvor der i princippet kan ligge lige så mange, som man kan få plads til på navnepladen. Det eneste krav er, at familiemedlemmerne skal begraves med mindst ét år og én dags mellemrum, da dette er den officielle tid, der skal gå mellem to bisættelser i et mausoleum. Varmen har så decimeret resterne af forrige bisættelse til noget, der kan ligge i en lille pose i bunden af den lille bygning, og så der er plads til en ny person. Og som chaufføren grinende tilføjer: "Det er jo genialt, at have alle liggende på samme sted, så man kan besøge dem på én gang i denne "one-stop-shop"! "

Herefter ser vi kort den enorme saltvands-sø lige nord for New Orleans, hvor The Lake Pontchartrain Causeway  med sine 39 km. HELT lige bro kan prale af af være verdens næst-længste bro over vand. (Jiaozhou Bay Bridge i Kina er 42½ km lang og hermed den længste!)

Så går det eller tilbage til centrum. Inden turen er slut, får vi fremvist en masse overdådige huse og haver i "The Garden Area" lige vest for vores hotel. Kontrasten til Ward-9 er rystende. Her bor de virkeligt rige, og dette kvarter ligger så højt, at det ikke blev væsentlig påvirket af oversvømmelserne. Skuespillerinden Sandra Bullock bor i huset til venstre.

Vi hopper af på Canal Street og takker mange gange for turen, som absolut var 50$ værd pr. næse.

 Tilbage på hotellet indfinder vi os i baren - hvor der i morges blev serveret kaffe. Vi bestiller to drinks "Swamp Water" = "Sump Vand", som receptionisten anbefalede, og som bartenderen nu blander af grønne, gule og brune væsker, hvoraf alle heldigvis ikke er alkoholiske. Det smager aldeles fremragende, og mens vi suger drinken fri af det knuste is, studerer vi bykortet fra i går, hvor vores venlige hoteldame havde anbefalet og indrammet specielt gode restauranter.

 Selv om klokken kun var 18, skyndte vi os ud i byen i håb om at undgå den regn, som nogen havde truet med. Bourbon Street var allerede et støj-helvede, men her var få turister, da det stadig var lyst, så vi var lidt jaget vildt fra adskillige bar- og restaurations-hajer, der ville have os ind i deres huler. Den eneste haj, der havde heldet med sig, solgte os to kasketter!

Det viste sig desværre, at "The Old Coffea Pot", som vi havde satset på, havde privat selskab, så vi indfandt os i stedet på en østers-restaurant, hvor vi bestilte krebsekløer til forret og en blanding af tre New Orleans-specialiteter til hovedret. Forretten var i særklasse god. Vi sad ved en åben dør og nød maden, og det dryppede svagt et par gange udenfor i løbet af måltidet. Vi slentrede derfor roligt tilbage gennem de nu mørke gader, da et voldsomt "wush" kunne høres bag os. Det var som om, at vi blev ramt af en trykbølge af regn, og med ét var den fredelige gade forvandlet til et katastrofeområde af væltede skilte på fortovet og smældende flag over os, og regnen begyndte at fosse ned, som man ser det på amerikanske film. Vi dansede ikke igennem regnen som Gene Kelly, men spænede alt hvad vi kunne, og vi holdt kun få pauser, når vi fandt læ under et udhæng og ventede på grønt lys i fodgængerovergangene. Lige før hotellet brød helvede løs med lyn og gigant-brag, så vi var temmelig våde, da vi kastede os ind ad indgangen til hotellet.

Oppe på værelset tændte vi straks for Weather Channel på TV, og til vores skræk så vi, at der lige nu var tornado-varsler over New Orleans. Hvem skulle have troet det i starten af april? Vi havde jo et værelse uden vinduer, så Hanne gik ud af rummet og kiggede op på loftsvinduerne i hallen, hvor hun meldte at lynene dansede over himlen. Godt at vi var hjemme bag hotellets tykke mure. Vi så dagens mange (lidt deprimerende) fotografier på PC'en og fulgte med på Weather Channel, og ved 23-tiden var det godnat. Murene i disse gamle pakhuse er metertykke - man kunne INTET høre til vejret udenfor. Det var nok temmelig heldigt, at vi havde et værelse uden vinduer.

Sikken en dag og sikken en by: New Orleans har det hele. Solskin og tordenstorm, fest og farver, død og ødelæggelse.

Retur til toppen.