Yellowstone : Naturen

 Yellowstone kan byde på alle tænkelige former for natur ... måske lige undtaget ørken. Hva' med gletchere og is-landskaber vil skeptikeren nok spørge. Man kommer faktisk tæt på i nogle af de landskaber, som gejserne har dannet i hvid kalksten.

 De fleste steder får man et venligt indtryk af naturen. Der er store åbne grønne flader og altid meget vand. Det er på disse sletter, at der er størst chance for at se dyr - om morgenen og om aftenen. Uh! Det betyder jo, at man skal stå tidligt op - ikke nogen rar tanke. Hvis der ikke er skiltet med forbud om fiskeri, så er de fleste vandløb besat af en enkelt eller to fiskere, der står helt stille og derfor ikke ødelægger billedet. Bjergene er hele tiden i baggrunden. Selve Yellowstone parken er indrammet af en ottetals vej, hvor den nedre cirkel oprindeligt var et vulkankrater - en caldera. Den øvre cirkel er mere bjergrig og også meget smuk, men mere voldsom en den nedre pga. bjergene.

 Den første hele dag, vi havde i parken, holdt vi frokost ved en af de mange mindre floder, som parken kan byde på. Vandet er iskoldt, men dog ikke værre end at man kan vade lidt rundt i det og køle af.

 Den største flod i parken er Yellowstone River, som starter i Yellowstone Lake. Denne sø er verdens største bjergsø, og den er da også enorm, når man kører ved den. Selve Yellowstone River har gravet sig ned i bjergene, så en hel canyon er dannet, og adskillige imponerende vandfald frembringer tordenbulder i landskabet. Her er det Lower Falls, som er 93 meter højt. Man kan komme helt ned og stå ved det sted, hvor vandet kaster sig ud over afgrunden, og det suger i maven, når man gennem strømmen kan se klippen holde op, og vandet blive til hvidt skum, der pisker ud i et frit fald og danner en regnbue.

 Hanne og jeg skulle selvfølgelig se ALLE udsigtspunkterne til dette fald, men pigerne overlevede kun det første. Så da vi kom tilbage efter tredje længere tur ALENE, havde de lagt ryggen på bagsædet ned. Har man set ét vandfald, har man set dem alle, synes de.

 Parken er virkelig plaget af flere skovbrande. I 1988 brændte 45% af parken, og så sent som i 2003 brændte to mindre områder, så afbrændte træer er et syn, der møder én overalt. Der begynder at vokse små træer op, men de er kun 2-3 meter nu. Mange af stammerne vælter med tiden, så nogen gange ligner bjergskråningerne et gigantisk mikado-spil.

 Og så er der jo intet som en solnedgang over bjergene, når man efter 11 timer i parken første dag, totalt udmattet kører hjem til hotellet - og bestiller pizza i butikken LIGE ved siden af hotellet. Der var 3 kvarters ventetid ... det er ufatteligt at vi holdt os vågne til at hente dem.

Retur til Yellowstone side